Credit: Garry Nilsson/www.amerikanskfotboll.com

 

Den svenska kickern Ola Kimrin är nu i Washington för att än en gång försöka sparka sig till en plats i den amerikanska fotbollens största liga, NFL – National Fotball Leauge.
  Kanske blir det tredje gången gillt för Ola som tidigare sparkat i Denver Broncos och Dallas Cowboys tröjor.

(OBS! Texten skriven inför premiärmatchen med Redskins. För senaste nytt, som att Ola gjorde 7 av Redskins 13 poäng mot Chicago Bears i sin officiellt första NFL-match (som andra svensk genom tiderna och den första på 15 år – och som den äldsta rookien dessutom) och alla turer fram och tillbaka mellan Washington–Boston–Washington–Boston–Malmö–Washington, kolla in sektionen "Nyheter")


DD
 När Ola Kimrin provspelade för Denver Broncos 2002 skapade hans rekordlånga field goal från 65 yard mediahysteri. Allt från förstasidor till veckans sporthändelse på tv-kanalerna.

I kväll (måndag 9 augusti) spelar han sin första träningsmatch med sitt nya lag Washington Redskins mot sitt gamla lag Broncos. Kan han upprepa rekordsparken på 65 yards från 2002? I fall att Washington väljer att satsa på Ola blir han i så fall den andra svensk som lyckas ta sig in i NFL. Tidigare har endast Björn Nittmo spelat i ligan, och det var för 15 år sedan.
  USA:s mesta NFL-kommentator, John Madden, imponerades av Ola när han såg honom. Så här skrev han hösten 2002 på sin sida www.allmadden.com (ESPN):

           Kimrin's a first-year player out of
           NFL Europe. He recently kicked a
           65-yard field goal against Seattle
           and that's pretty darn impressive.
           When I did a Denver game in mid-
           August on ABC Sports, I watched
           him kick in warmups before the
           game and he was kicking 70-yard
           field goals! In all of my time, and
           I'm not saying that I've watched
           every kicker in pre-game warmups
           or concentrated on it, but I've never
           seen guys practice 70-yard field
           goals. I guess it wasn't such a
           surprise that he could make a
           65-yard field goal, because I had
           seen him practicing them from
           70 yards away.


Ola har spelat amerikansk fotboll från och till sedan tonåren, men till en början inte särskilt seriöst. Det var först när han i en vanlig fotbollsmatch pajjade sitt vänstra knä som positionen som kicker i Limhamns Griffins blev aktuell. För han kunde fortfarande sparka långt. Och rakt.
  När Ola i mitten av 1990-talet åkte till USA för att studera Communications och Electronic Media (han har en minor i Film) på University of Texas, El Paso (UTEP) passade han på att visa vad han gick för lagets coach.
  – Det var en walk on, en slags try out, och det ledde till en plats i laget och stipendium i tre år.
  Men det var inte förrän han fick kontakt med agenten Benjamin Geller som Ola verkligen började inse att det fanns tillräckligt med styrka och teknik i hans ben för att verkligen livnära sig på sin talang.
  Sedan 2001 har Ola mer eller mindre försörjt sig på att spela amerikansk fotboll. Han har avverkat tre säsonger i NFL:s farmarliga NFL Europe där han spelat två säsonger med Frankfurt Galaxy och en med Kölns Cologne Centurions. Däremellan har han alltså tränat och spelat med först Denver Broncos, Dallas Cowboys och nu Washington Redskins.
  Problemet är att Ola hittills har blivit ”cuttad” veckan innan den riktiga NFL-säsongen (och därmed den ”riktiga” lönen på 250 000 dollar) börjat.
  Det är varken tekniken, styrkan eller hans prestationer som satt käppar i hjulet för Ola. Problemet är hans brist på spelade matcher i NFL. Varje gång har NFL-lagen valt att satsa på en mer erfaren kicker än en rookie. Ett klart moment-22-dilemma.
  Trots att han gjort bra säsonger i Europa (Ola utsågs t ex två gånger till ”Player of the Week” 2001), gjort det längsta fieldgoalet i NFL:s historia och även sparkat klanderfritt på träningar har lagen alltså till slut valt en mer rutinerad spelare.
  – Problemet är att amerikanarna bara räknar riktig NFL-erfarenhet. Allt annat är på låtsas enligt dem, så mina prestationer där räknas inte.
  Känns det surt att veta att du är tillräckligt bra men ändå inte får jobbet?
  När det kommer till Broncos var det inget jag räknade med. Jason Elam är en av ligans bästa kickers men i Cowboys vet jag att jag var minst lika bra som Billy (Cundiff). Men han hade ett år mer efarenhet än mig...
  2002, samma år som Cowboys signade Billy Cundiff, ville deras kicking coach, den namnkunnige Steve Hoffman, signa dig, men då hade du redan skrivit på för Frankfurt. Då var både du och Cundiff rookies och lika erfarna, och det känns som det lika gärna kunnat vara du som fått jobbet. Hur tänker du när det kommer till den situationen?
  – Då var jag ju besviken över att NFL Europe inte släppte iväg mig till Dallas. Jag fick chansen året efter och då valde de honom för hans ett års rutin. Vi var ungefär lika bra, men jag vet att jag hade ett starkare ben.
  Nu kickar du mot Hall för en plats i Redskins.
  – Hall är bra. Men han är definitivt inte lika bra som Jason och jag tycker inte heller att han är bättre än Billy, även om han är starkare. Hittills på träningarna har han missat mer än mig, men det garanterar ingenting...
  Du sparkade 100% (4 av 4 fieldgoals och 21 av 21 extrapoäng) under årets säsong i Europa, tror du att det hjälper?
  – Nä. Då var då och nu är nu. Och man är inte bättre än sin sista spark.
  Hall har ju väldigt fina meriter på pappret, 7 år i ligan, över 100 poäng under 6 av dessa, och ganska så bra statistik. Hur tror du att dina chanser är att ta hans plats i år?
  – Chansen finns, men man vet aldrig hur coacherna tänker. Man får ta det dag för dag.
  – Vad som kanske talar lite för mig är han dyr på grund av hans gamla kontrakt och kicker-positionen är inte den med högst prio. I och med att jag "bara" får minimumkontrakt, så kan det vara en fördel för mig.
  Vi får hoppas det!
 

-----------

Frequently Asked Questions – kex eller kex
Det här är ingen nyhet egentligen, men eftersom det varit många som påpekat det hela så tar vi det lite enkelt och snabbt här.
  Erfarenheten säger oss Kimrin borde uttalas [Schimrin], ungefär som man gör tji-ljud av K:et i ord som Kivik, kil och kök. Alla är överens om att det uttalas [Tjivik], [tjil] och [tjök]. Men sen finns det ord som alla inte är lika överens om. Som "kex". Uttalas det [tjex] eller [kex]. Det tänker inte vi avgöra här och nu, men vi tänkte avslöja hur Kimrin uttalas i praktiken, oavsett hur man anser att det borde uttalas i teorin.
  Det uttalas helt enkelt som det stavas - eller för att göra det kanske ännu tydligare: det stavas helt enkelt som det låter. Första halvan av namnet uttalas precis som pojk/flicknamnet Kim. Och andra halvan precis som man kan tro, som "klorin" minus "klo". Kim+Rin=Sant! Kimrin!