Ola med sitt nya kontrakt med Nashvilles NFL-lag Tennessee Titans.
Credit: kimrin.com (klicka på bilden för högupplöst version)


Nu är det klart! Som ni ser har vi bytt ut färgskalan och startbilden på hemsidan och anledningen är att Ola har skrivit på sitt nya kontrakt med NFL-laget Tennessee Titans.

Grattis till kontraktet! Hur känns det?
   – Det känns jättekul! Och så är det skönt att veta hur den närmsta framtiden kommer se ut.
Hur kommer den att se ut då?
   – Ja, haha, jag vet faktiskt inte exakt, men mer än tidigare i alla fall. Till att börja med kommer det bli ett 10 veckors träningsläger. Vad jag inte vet är exakt när det börjar eftersom jag har fått lite olika uppgifter än så länge. Om det är så att det börjar i slutet av februari så stannar jag i staterna, men det låter lite väl tidigt tycker jag. Antagligen ska jag inte vara där förrän i slutet av mars och i så fall åker jag hem till Sverige i ett par veckor. Eventuell blir det en långhelg i New York också.
   – Efter de 10 veckorna så är man ledig till för-säsongen i augusti. Men där emellan blir det antagligen "frivillig" träning.
   Med "frivillig" träning menas att beroende på vad coachen tycker kan träningen vara mer eller mindre obligatorisk.
• Hur kommer träningen vara?
   – För min del blir det mest bara sparka, springa och lyfta.


DD
 När Ola Kimrin provspelade för Denver Broncos 2002 skapade hans rekordlånga field goal från 65 yard mediahysteri. Allt från förstasidor till veckans sporthändelse på tv-kanalerna.

Ola skrev på kontraktet i tisdags (15 feb 2005) och nu är det tillbaka hos Titans. Kontraktet sträcker sig fram till 28 februari 2006 och är värt 305 000 dollar. En i svenska mått mätt en imponerande löneökning på över 32,5% mot fjorårets kontrakt med Washington Redskins, där han som bekant spelade fem matcher i höstas som inhoppare till John Hall.
   Titans är det fjärde NFL-laget som Ola skriver kontrakt med. Tidigare har han varit signad till, förutom Washington Redskins (2004), Denver Broncos (2002) och Dallas Cowboys (2003) där han spelade några försäsongsmatcher.
   Trots att Ola med Denver gjorde ett fieldgoal från 65 yards, det längsta fieldgoalet i NFL-sammanhang (dock ej i en officiell match, därför bara ett inofficiellt rekord – se bild här brevid) och höll jämna steg med Dallas kicker Billy Cundiff, så blev han cuttat precis innan själva säsongen började. Anledning: De kickers han sparkat mot var alla mer erfarna (Broncos kicker Jason Elam är en av ligans absolut bästa och mest rutinerade kickers, men var vid tillfället inte riktigt överens med Denver om vilka siffror som skulle stå på lönechecken).
   Samma sak hände i Washington, men en bit in i säsongen skadade sig Hall och Ola ringdes tillbaka till Washington en halvtimme efter han landat hemma i Sverige (se nyheter för mer info om alla turerna).
   Och resten är historia. Svensk idrottshistoria! Bokstavligt talat.
   Ola är den andra svensken genom tiderna som lyckats slå sig in i NFL. Före honom har endast Björn Nittmo representerat Sverige men det var för 16 år sedan då han spelade sex matcher med New York Giants.
   Och det är många som imponerats av Olas starka ben, t ex John Madden, USA's mesta NFL-kommentator. Så här skrev han hösten 2002 på sin sida www.allmadden.com (ESPN):

           Kimrin's a first-year player out of
           NFL Europe. He recently kicked a
           65-yard field goal against Seattle
           and that's pretty darn impressive.
           When I did a Denver game in mid-
           August on ABC Sports, I watched
           him kick in warmups before the
           game and he was kicking 70-yard
           field goals! In all of my time, and
           I'm not saying that I've watched
           every kicker in pre-game warmups
           or concentrated on it, but I've never
           seen guys practice 70-yard field
           goals. I guess it wasn't such a
           surprise that he could make a
           65-yard field goal, because I had
           seen him practicing them from
           70 yards away.


Det har sagts förut, men det tål att upprepas: Olas kontrakt är – sett ur en krass ekonomisk synvinkel – endast värt någonting om han är kvar i Titans trupp (roster) när själva säsongen börjar. Självklart är kontraktet värt hur mycket som helst rent symboliskt, inte minst för Ola som en ytterst konkret bekräftelse på att han är en kicker som tävlar bland de bästa – vilket i sin tur måste kännas bra för motivationen och självförtroendet. Men det finns bara 32 lag i ligan och betydligt fler kickers som vill ha en plats. Och ett lag har bara en spelare på den positionen.
   Summan av kontraktet delas upp på 17 veckor (ordinare säsongens längd). Lönen utbetalas en gång i veckan så länge man är kvar i laget. Spelar man till exempel bara tre matcher innan man blir cuttad får man såledses "bara" 3/17 av kontraktets värde. Men först och främst måste han alltså ta platsen från Joe Nedney som är Titans nuvarande kicker. Annars blir det inga pengar alls; NFL-lagen kan alltså när som helst säga tack och adjö.
   Har stor chans har du att ta en ordinarie plats i år?
   – Mina fördelar mot Nedney är att han för det första är väldigt dyr. Hans kontrakt är värt 1,7 miljoner dollar per år. Titans är dessutom 22-23 miljoner dollar över sitt lönetack och måste alltså sänka lönekostnaderna. Nedney har visserligen sagt att han är beredd att sänka sin lön. Men eftersom han har 9 års erfarenhet är hans minimumlön fortfarande på 780 000 dollar, det vill säga nästan en halv miljon över mig. Och ska man banta bort över 20 miljoner gäller nog "alla bäckar små"-principen, analyserar Ola.
   Det är i princip alltid så att det är minst en kicker som sparkar mot den ordinarie kickern under träningssäsongen. De flesta rutinerade kickers tar det mer eller mindre med ro, så även Nedney. Han har sagt inte bryr sig om vem de signar för att sparka mot honom och vill väl verka ganska säker på sitt jobb. Men han har de senaste två åren varit skadad mest hela tiden och har mycket att bevisa: På grund av Nedneys skador har Titans varit tvungen att ta in veteranen Gary Anderson, en 45-åring som i fjor spelade sin 23 säsong. Något som knappast är till Nedneys fördel.
   – Gary har spelat för att Titans varit desperata och han har väl mest ställt upp för att vara schysst. Han vill egentligen bara vara uppe i Kanada och fiska. Om det är så att Titans varken har förtroende för mig eller för Nedney så ställer han säkert upp igen, men jag tror att det kommer stå mellan oss.
   – Och Nedney kan inte vara allt för säker. Även om han har fin statistik sedan tidigare så har han inte kunnat visa vad han går för på två år. Det är min andra fördel mot honom

Vi önskar Ola lycka till och återkommer så fort vi vet något under nyheter!

Vill du läsa den gamla texten, som låg här medan Ola fortfarande var ett Redskin, med lite historik och tankarna om tidigare bakslag och förhoppningar, så finns den här.

-----------

Frequently Asked Questions – kex eller kex
Det här är ingen nyhet egentligen, men eftersom det varit många som påpekat det hela så tar vi det lite enkelt och snabbt här.
  Erfarenheten säger oss Kimrin borde uttalas [Schimrin], ungefär som man gör tji-ljud av K:et i ord som Kivik, kil och kök. Alla är överens om att det uttalas [Tjivik], [tjil] och [tjök]. Men sen finns det ord som alla inte är lika överens om. Som "kex". Uttalas det [tjex] eller [kex]. Det tänker inte vi avgöra här och nu, men vi tänkte avslöja hur Kimrin uttalas i praktiken, oavsett hur man anser att det borde uttalas i teorin.
  Det uttalas helt enkelt som det stavas - eller för att göra det kanske ännu tydligare: det stavas helt enkelt som det låter. Första halvan av namnet uttalas precis som pojk/flicknamnet Kim. Och andra halvan precis som man kan tro, som "klorin" minus "klo". Kim+Rin=Sant! Kimrin!